Knipperafbeelding in Amerikaanse strafzaak gezien als 'dodelijk wapen'

Een Amerikaanse jury die onderzoek doet in een strafzaak heeft besloten dat een knipperende afbeelding in gif-formaat kan worden gezien als een 'dodelijk wapen'.

De zogenoemde 'grand jury' heeft ervoor gezorgd dat een officiƫle aanklacht is ingediend tegen een man die het flitsende plaatje stuurde naar een journalist met epilepsie.

In december ontving het slachtoffer, Newsweek-journalist Kurt Eichenwald, een tweet met het knipperende gifje. Daarvan kreeg hij een epileptische aanval.

Volgens het Amerikaanse openbaar ministerie wist de verdachte dat Eichenwald epilepsie heeft en probeerde hij bewust voor een aanval te zorgen. In verschillende tweets maakte hij duidelijk dat dat zijn doel was, en schreef hij: "Laten we kijken of hij sterft."

Eichenwald had voor Newsweek geschreven over zijn aandoening. In oktober ontving hij ook al een knipperafbeelding op Twitter, van een afzender die boos zou zijn geweest over een kritisch artikel dat Eichenwald schreef over de Amerikaanse president Donald Trump. Die afbeelding zorgde toen niet voor een epileptische aanval.

Unicum

Experts zeggen tegen NBC News dat het waarschijnlijk voor het eerst is dat een afbeelding wordt gezien als een dodelijk wapen. Bewegende afbeeldingen in gif-formaat worden veel gebruikt op sociale media, vaak om een komisch effect te geven aan een bericht.

De afzender van het plaatje gebruikte een anoniem Twitter-account via een telefoon met een anonieme sim-kaart, maar kon toch worden opgespoord omdat hij zijn persoonlijke iCloud-account aan de gebruikte iPhone had gekoppeld.

Lees meer over:
Tip de redactie