Een oplichter uit Litouwen wist twee grote Amerikaanse techbedrijven op te lichten, die hierdoor 100 miljoen dollar naar hem overmaakten. 

De man is inmiddels gearresteerd, aldus de openbaar aanklager van New York. 

Door zich in e-mails voor te doen als een Aziatische hardwarefabrikant, wist de man de twee bedrijven te misleiden. Hij overtuigde zijn slachtoffers om tientallen miljoenen dollars over te maken naar bankrekeningen in onder andere Letland en Cyprus. 

De openbaar aanklager startte de zaak tegen de phisher in december. Documenten hierover zijn deze week openbaar gemaakt omdat de verdachte is gearresteerd.

Anoniem

De namen van de getroffen bedrijven zijn niet bekendgemaakt. Eén van de bedrijven specialiseert zich volgens de aanklager in internetgerelateerde diensten en producten. Het tweede bedrijf werkt aan een sociaal netwerk. Gezien de grote bedragen die zijn overgemaakt, gaat het vermoedelijk om grote bedrijven.

Bij phishing doet een oplichter zich voor als een bedrijf of persoon, om zo gebruiksgegevens en mogelijk ook geld te stelen. De Litouwse phisher slaagde hier volgens de aanklager in door briefpapier, bankafschriften en documenten na te maken en in de e-mails te gebruiken.

De man is aangeklaagd voor fraude en identiteitsdiefstal. Daarnaast wordt hij driemaal beschuldigd van witwassen. De aantijgingen voor fraude en witwassen kunnen ieder een celstraf van maximaal 20 jaar opleveren.