Google biedt excuses aan voor advertenties naast extremistische video's

De Europese topman van Google heeft zijn excuses aangeboden voor het feit dat advertenties van de Britse overheid en van grote bedrijven terecht waren gekomen naast extremistische YouTube-video's.

Op een conferentie in Londen zei Matt Brittin van Google maandag dat het bedrijf meer moet doen om plaatsing van advertenties bij haatzaaiing te voorkomen, schrijft The Guardian.

Desgevraagd wilde Brittin niet zeggen of Google alleen blijft vertrouwen op meldingen van gebruikers om ongewenst materiaal op te sporen, of dat het bedrijf zelf stappen wil ondernemen om het proactief op te sporen.

De Britse overheid en verschillende grote Britse bedrijven hebben al hun advertenties teruggetrokken van Google, nadat ophef ontstond over de plaatsing bij video's van rechts-extremisten en haatpredikers. Bestuurders van Google zijn opgetrommeld om zich later deze week te verantwoorden bij de Britse regering.

Volgens experts die eerder met The Guardian spraken hebben de betreffende extremisten minstens 250.000 pond (290.000 euro) verdiend aan de advertenties.

Lees meer over:
Tip de redactie