Wikileaks verbindt voorwaarden aan zijn hulp bij het dichten van lekken en kwetsbaarheden die nog niet openbaar zijn gemaakt. De CIA spaart dat soort lekken en kwetsbaarheden op om ze voor eigen doeleinden te gebruiken.

Dat bleek begin maart toen Wikileaks duizenden documenten met uitgebreide informatie over de hackstrategieeën en -methoden van de CIA publiceerde. Er zaten onder meer instructies tussen om iOS-, Android- en Windows-apparaten te hacken.

Wikileaks zei er destijds bij getroffen bedrijven te willen helpen bij het dichten van de lekken. Maar die hulp zou aan voorwaarden verbonden zijn, schrijft Motherboard. Apple, Google en Microsoft zouden afgelopen week een e-mail van Wikileaks-voorman Julian Assange hebben gekregen met daarin meerdere voorwaarden voor de hulp van Wikileaks.

Het is niet precies duidelijk wat die behelzen, maar één ervan zou zijn dat bedrijven de kwetsbaarheden waar Wikileaks bij wil helpen binnen 90 dagen gedicht moeten hebben.

Maar de aangeschreven techbedrijven zouden twijfelen over de aangeboden hulp. Als die op illegale wijze verkregen is, heeft dat mogelijk juridische gevolgen. Bronnen bij twee techbedrijven melden dat hun juridische afdelingen nog bezig zijn om dat te bepalen.