Onderzoekers van TU Eindhoven hebben een draadloos netwerk gemaakt, dat met behulp van infraroodlicht data verzendt. Daarmee is een snelheid behaald van 42,8 Gbit per seconde.

Het netwerk is daarmee honderd keer sneller dan traditionele Wi-Fi, aldus de onderzoekers. 

De technologie gebruikt licht om data te verzenden. Daarvoor worden 'lichtantennes' gebruikt die aan het plafond infraroodlicht verzenden naar apparaten. 

Wereldwijd werken andere universiteiten aan vergelijkbare lichtnetwerken. De Nederlandse technologie gebruikt speciale roosters om het licht via verschillende golflengtes uit te stralen. Hierdoor heeft ieder apparaat een eigen frequentie, waardoor de bandbreedte veel hoger ligt dan bij vergelijkbare onderzoeken. 

Eén ander onderzoek wist de bandbreedte te verhogen, maar daarvoor waren spiegels nodig die met stroom bestuurd konden worden. Het Nederlandse rooster vereist geen extra stroomverbruikende spiegels.

Meer apparaten

De extra bandbreedte is volgens een woordvoerder van de universiteit belangrijk, omdat hierdoor meer apparaten op het netwerk kunnen. Het netwerk zou daarmee toekomstbestendig zijn, omdat steeds meer hardware in huis verbinding maakt met het internet.

Het zal volgens hoogleraar Ton Koonen nog in elk geval vijf jaar duren voordat de technologie klaar is voor consumenten. Voor gebruik van het netwerk zouden in elk geval twee antennes per kamer nodig zijn, omdat lichtstralen door obstakels geblokkeerd kunnen worden. Daarnaast kan het lichtnetwerk niet door muren heen data verzenden.