'Yahoo-hacker wist politie jarenlang te omzeilen'

Eén van de hackers achter de grote hackaanval op Yahoo in 2014 wist de politie jarenlang te omzeilen. 

Dat vertelt de FBI aan The Wall Street Journal. De hacker Alexsey Belan wordt al langer verdacht in andere hackzaken, maar wist tot op heden uit de handen van de politie te blijven. 

Belan wordt sinds 2012 gezocht door de politie wegens meerdere hackaanvallen. In dat jaar probeerde hij volgens de FBI in te breken op de servers van een bedrijf uit Nevada. Vervolgens zou hij in 2013 digitaal hebben ingebroken bij documentenwebsite Scribd. 

De FBI vroeg Interpol in 2013 om Belan te arresteren. Er werd een beloning van 100.000 dollar uitgereikt voor de gouden tip die kon leiden tot zijn arrestatie. 

In 2013 slaagde Griekse politie er in om Belan kort te arresteren, maar hij mocht toen onder bepaalde voorwaarden tijdelijk weg. Toen wist de hacker het land te ontsnappen. 

De FBI klaagde naast Belan nog een andere hacker en twee vermeende FSB-medewerkers aan. Volgens de aanklagers waren de Russen verantwoordelijk voor een grote hackaanval op Yahoo, waarbij data van 500 miljoen gebruikers werd gestolen.

Rusland ontkent betrokken te zijn bij de hack.

Lees meer over:
Tip de redactie