Rusland ontkent betrokkenheid bij grote Yahoo-hack

Rusland zegt zich niet schuldig te hebben gemaakt aan cybercriminaliteit. Daarmee ontkent het land verwikkeld te zijn bij een grote hackaanval op Yahoo.

Het land reageert met zijn uitspraken op een tenlastelegging van de VS, dat op woensdag twee Russische staatshackers aanklaagde voor de Yahoo-hack.

Volgens de VS worden hackers ingehuurd door de Russen, met de opdracht om andere landen te hacken. De hackers Karim Baratov en Alexssey Belan zouden op deze manier Yahoo hebben aangevallen.

Het Kremlin geeft aan dat geen FSB-spionnen actief de wet braken met cyberaanvallen. Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zegt dat dat Rusland geen officiële informatie uit de VS heeft ontvangen over de aantijgingen. Het land zou al zijn informatie uit de media hebben ontvangen.

Bij de hack werden persoonsgegevens van 500 miljoen Yahoo-gebruikers buitgemaakt. Bij een andere, niet gerelateerde hack in 2013 werden de gegevens van 1 miljard gebruikers gestolen. 

De hacks kwamen aan bod toen telecomreus Verizon besloot om Yahoo te kopen. De overnameprijs van 4,8 miljard dollar zakte hierdoor met 350 miljoen dollar.

Lees meer over:
Tip de redactie