AMSTERDAM - Wetenschappers zijn er al uit. Het WK voetbal wordt gewonnen door Brazilië. Een aantal onderzoekers van de Universiteit van Ulster heeft een computerprogramma de uitslag laten voorspellen.

Met het computerprogramma hebben de onderzoekers de wedstrijden van het WK nagebootst. Daarbij werd rekening gehouden met sterke en minder sterke teams, het reizen en het effect van de rustperiodes tussen de wedstrijden in, schrijft de Britse nieuwsdienst Ananova.

De computer heeft het WK maar liefst tweeduizend keer gesimuleerd. En daaruit blijkt dat Italië en Brazilië elkaar ontmoeten in de finale. De Brazilianen gaan er uiteindelijk met de beker vandoor. Als het programma gelijk krijgt, wordt Argentinië derde en Spanje vierde.

Hoewel dit experiment deels voor de lol is gedaan, wordt er toch ook serieus onderzoek verricht naar de kwaliteiten van het computerprogramma. Na het WK worden de uitkomsten van de computer naast de echte uitslagen gelegd en zal de berekeningsmethode ter discussie staan.