AMSTERDAM/DEN HAAG - In een open brief aan het kabinet hebben 23 maatschappelijke organisaties en bedrijven hun bezorgdheid geuit over exclusieve onderhandelingen van de overheid met softwaregigant Microsoft. Overheidsdiensten en enkele gemeenten zouden op het punt staan een contract af te sluiten voor de levering van programmatuur voor 245.000 werkplekken.

De organisaties noemen het dubieus dat het contract dat een waarde van 147 miljoen euro zou hebben, niet openbaar is aanbesteed. Verder zijn de onderhandelingen strijdig met een motie die de Tweede Kamer twee jaar geleden unaniem heeft aangenomen. De regering moet concentraties in de softwaremarkt tegengaan en gebruik maken van zogenoemde open source software, oordeelde de Kamer destijds.

Naar aanleiding van berichten in de vakpers hebben SP, D66, Pvda en GroenLinks afgelopen week vragen gesteld aan de regering. De betrokken ministeries willen in afwachting van de antwoorden het bestaan van de geheime onderhandelingen met Microsoft niet bevestigen.

De Automatisering Gids meldde een week geleden dat het contract voor vijf jaar gaat gelden. WebWereld publiceerde vrijdag een brief waarin de Vereniging van Nederlandse Gemeenten haar leden om deelname aan het project vraagt om de kosten te kunnen drukken. Onder meer de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, de Consumentenbond, Internet Society Nederland, Nederland Kennisland en Stichting NLnet hebben de open brief ondertekend.