KOPENHAGEN - De kartelautoriteiten in Denemarken gaan de overname van het Deense softwarebedrijf Navision onderzoeken. Ze doen dat op verzoek van de Britse softwareonderneming Sage Group, die vreest voor een monopoliepositie van koper Microsoft op de Deense markt.
Navision

Sage-topman Paul Stobart was woensdag op bezoek in Kopenhagen om te klagen over Microsofts expansiedrang. De Amerikaanse softwaremaker bood begin deze maand bijna 1,5 miljard euro voor Navision om zo zijn productenpalet voor het midden- en kleinbedrijf uit te breiden. Navision is actief in dertig landen, waaronder Nederland.

Sage wil de overname ook aankaarten in andere Europese landen. De Deense kartelautoriteiten gaven woensdag aan dat hun onderzoek zich richt op de vraag of de Europese Commissie zich verder over de zaak moet buigen.

Europees Commissaris Mario Monti (Mededingingszaken) is al een ernstige bedreiging voor Microsoft. Hij begon een onderzoek wegens vermeend machtsmisbruik door 's werelds grootste softwareconcern. Onlangs kwam daar een beschuldiging van mogelijke schending van de privacyrechten bij. Ook in de VS is Microsoft nog niet helemaal gevrijwaard van vervolging voor zijn dominante positie.