LONDEN - Het Britse mobielebelbedrijf mmO2, vooral bekend onder de naam Telfort, heeft vorig jaar een sterke groei doorgemaakt in Nederland. Het aantal klanten groeide in 2001 met 58 procent tot bijna 1,26 miljoen. Dat heeft mmO2 woensdag bekendgemaakt. De onderneming is daarmee naar eigen zeggen de nummer drie op de Nederlandse markt geworden.
mmO2

De sterke groei is vooral het gevolg van de Postbank-actie om klanten te werven door bankdiensten aan te bieden in combinatie met een mobiele telefoon van Telfort. Daardoor kreeg mmO2 er 475.000 klanten bij en passeerde het Ben en Dutchtone.

De activiteiten in Nederland waren het afgelopen boekjaar nog wel verliesgevend. De twaalf maanden tot 31 maart leverden een verlies voor rente, belastingen en afschrijving op van 51 miljoen pond sterling (80 miljoen euro). Dat was wel veel minder dan de 104 miljoen pond het jaar ervoor. De omzet steeg 75 procent tot 200 miljoen pond.

Afname abonnees

Zorgwekkend is wel dat in het vierde kwartaal het aantal abonnees afnam, met 46.000. Volgens mmO2, dat in Nederland inmiddels opereert onder de naam O2, is de daling veroorzaakt door de zware concurrentie. Ook namen de kosten voor het werven van abonnees toe. Daarentegen steeg de omzet per klant in vergelijking met het derde kwartaal.

MmO2 staat onder druk van de financiële markten om zijn activiteiten in Nederland en Duitsland af te stoten omdat ze verliesgevend zijn. De onderneming, die vorig jaar door British Telecom naar de beurs is gebracht, lijkt dit echter geenszins van plan. De activiteiten in Nederland waren in de tweede helft voor het eerst winstgevend, aldus mmO2 woensdag. Ook in Duitsland verliepen de zaken voorspoediger, en beter dan analisten hadden verwacht.

Minder verlies

De gehele mmO2-groep boekte het afgelopen boekjaar een verlies voor belastingen van 873 miljoen pond. Het jaar ervoor kwam er nog een miljardenverlies (bijna 3,5 miljard pond) in de boeken terecht. De groepsomzet ging 11,5 procent omhoog tot 4,3 miljard pond.

De resultaten overtroffen de verwachtingen, maar beleggers op de beurs in Londen maakten zich zorgen over de omzetgroei van mmO2 op zijn thuismarkt Groot-Brittannië. Het aandeel mmO2 zakte bijna 7 procent.