Turkse hackers plaatsen swastika's op populaire Twitter-accounts

Tal van populaire Twitter-accounts hebben op de verkiezingsochtend Turkse berichten met swastika's geplaatst. De tweets, die de hashtag #Nazihollanda gebruikten, lijken te zijn geplaatst nadat de dienst Twitter Counter werd gehackt.

Onder meer Amnesty International, War Child, weekblad Donald Duck, zangeres Caro Emerald en het Europees Parlement plaatsten de Turkse tweets, waarin ook Duitsers voor nazi's worden uitgemaakt en waarin wordt verwezen naar het Turkse referendum over de grondwet op 16 april.

De tweets lijken een reactie te zijn op het diplomatieke incident rond Turkse ministers die in Nederland geen campagne mochten voeren. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu mocht niet in Nederland landen, en zijn collega Fatma Betül Sayan Kaya werd uiteindelijk het land uitgezet.

Onder meer de Turkse president Recep Tayyip Erdogan reageerde al fel op het incident. Ook hij sprak over 'nazi-praktijken' en stelde dat Nederlanders in Srebrenica achtduizend Bosniërs hebben vermoord. Dat is feitelijk onjuist en premier Rutte veroordeelde de "walgelijke geschiedsvervalsing".

Bij het referendum op 16 april wordt gestemd over een grondwetswijziging, die Erdogan meer macht zou geven. Zijn regering voert ook buiten de eigen landsgrenzen campagne voor 'ja'-stemmen, onder mensen met een dubbele nationaliteit.

Gehackte Twitter-accounts

Twitter Counter

Het is niet duidelijk hoeveel Twitter-accounts in totaal zijn getroffen door de hack. Omdat de tweets werden geplaatst via de gekoppelde dienst Twitter Counter zijn de Twitter-wachtwoorden van de betreffende accounts vermoedelijk niet in handen van de hackers gekomen. Er wordt enkel misbruik gemaakt van de koppeling tussen Twitter Counter en Twitter zelf.

Om te voorkomen dat Twitter Counter nog tweets plaatst, kunnen gebruikers van de dienst de koppeling verbreken in hun Twitter-instellingen, onder het tabblad 'apps'. Niet alle gebruikers van Twitter Counter hebben de Turkse tweets geplaatst; er lijkt een selectie van populaire accounts te zijn gemaakt.

In een verklaring aan diverse media zegt directeur Omer Ginor van Twitter Counter dat het voorval wordt onderzocht. Het zou inmiddels al onmogelijk zijn gemaakt om tweets te plaatsen via de dienst.

November

Afgelopen november werd Twitter Counter ook gehackt. De dienst met 2 miljoen gebruikers werd toen gebruikt om spam te plaatsen. Ginor schreef na de hack dat de dienst nu "veiliger dan ooit" was, onder meer omdat de cookies van Twitter Counter beter werden beveiligd.

Het bedrijf benadrukt dat persoonlijke informatie, zoals wachtwoorden en creditcardnummers, niet op de servers van Twitter Counter werden opgeslagen en dus ook niet zijn gekaapt.

Lees meer over:
Tip de redactie