De digitale stemhulpen Kieskompas en Stemwijzer zijn dinsdagavond opnieuw onbereikbaar.

Even waren de beide websites weer bereikbaar, nadat ze eerder op de dag al getroffen waren door een ddos-aanval, maar dat was van korte duur. Rond acht uur vanavond gingen de stemhulpen weer offline.

Bij een ddos-aanval worden servers met zoveel informatieverzoeken overspoeld dat ze overbelast raken en een website uit de lucht gaat.

Kieskompas en ProDemos, de organisatie achter de StemWijzer, gaan uit van een gecoördineerde aanval. Volgens Willem Blanken van Kieskompas begonnen de aanvallen op de digitale stemhulpen op hetzelfde moment.

Nationaal Cyber Security Centre

Volgens Blanken doen het Nationaal Cyber Security Centre (NCSC) samen met de technici een poging de cyberaanvallen een halt toe te roepen. Duidelijk is dat de websites vooral te lijden hebben van verkeer uit het buitenland.

Het NCSC valt onder het ministerie van Veiligheid en Justitie. Een woordvoerster van dat departement zei in een reactie dat nooit inhoudelijke mededelingen worden gedaan over lopende zaken.

Even online

De StemWijzer was aan het begin van de avond weer even online en Kieskompas was rond 19.30 weer even bereikbaar, maar nog geen halfuur later waren ze al niet meer te bereiken.

Kieskompas gaat aangifte doen van de aanval en wil daarbij samen optrekken met ProDemos. Wie er achter de aanval zit is nog niet bekend. Eerder zei een woordvoerster van ProDemos al dat ze gaan uitzoeken wie achter de aanval zit.

Extra servers

ProDemos had dinsdagochtend uit voorzorg extra servers geïnstalleerd. Dat moest voorkomen dat een grote toestroom van internetters tot problemen zou leiden. Tegen de ddos-aanval viel volgens de woordvoerster echter weinig te beginnen.

Ook Kieskompas was goed voorbereid en had genoeg servercapaciteit. Ook die waren echter niet opgewassen tegen de ddos-aanval.

Stemwijzer NU.nl

NU.nl heeft in samenwerking met Citisens een eigen stemwijzer gemaakt. Per stelling kan een gebruiker middels een slider aangeven in hoeverre die het eens is met de stelling of juist niet. Bij iedere stelling is bovendien de motivatie van de partijen te lezen.

De stemwijzer van NU.nl is inmiddels meer dan een miljoen keer gebruikt.