Stichting Brein stapt naar Hoge Raad in zaak tegen usenetprovider

Stichting Brein stapt naar de Hoge Raad in een rechtszaak tegen de Nederlandse usenetprovider NSE.

​Het gerechtshof Amsterdam besloot eind vorig jaar dat de provider niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de verspreiding van illegale films en series. Wel moeten usenetproviders een effectief beleid hebben om zulk materiaal snel offline te krijgen, stelde het Hof.

Usenet is een oud protocol om berichten en bestanden uit te wisselen via nieuwsgroepen. Hoewel het protocol nog altijd in gebruik is, zijn alternatieve downloadmethodes en streamingwebsites nu een stuk populairder. NSE staakte zijn activiteiten vijf jaar geleden al, nadat een kort geding van Brein werd verloren.

Brein-directeur Tim Kuik zegt ontevreden te zijn met de uitspraak van het hof. "Wij vinden dat het hof heeft miskend dat NSE wel degelijk aansprakelijk is voor haar bedrijfsvoering." Volgens Kuik heeft NSE geld kunnen verdienen door kopieën van illegale bestanden lang online te houden.

"Voor de gebruikers was duidelijk dat zij onbeperkt illegaal aanbod van de nieuwste content konden downloaden", stelt Kuik dinsdag. De gebruikers van het voormalige NSE zijn door zijn organisatie niet aangeklaagd.

Lees meer over:
Tip de redactie