Een aanzienlijk aantal websites dat wordt gehost door het hostingbedrijf Versio, is gehackt. Op de websites was daardoor een afbeelding te zien waarin vermoedelijk werd verwezen naar de diplomatieke rel van afgelopen weekend tussen Nederland en Turkije.

De boodschap die op de websites werd getoond, was ondertekend door verschillende leden van Privatehackers.com.

Op het forum van deze Turkstalige website zijn sinds de toegenomen spanningen tussen Nederland en Turkije meerdere topics geopend waarin wordt geclaimd dat gebruikers talloze Nederlandse sites hebben gehackt. De claims lopen op van 95 tot ruim 1500 getroffen websites.

De boodschap op de aangepaste sites las als volgt: “Jullie Nederlanders denken dat we niets zullen doen, maar jullie hebben het mis. We zullen nooit vergeten wat jullie ons hebben aangedaan. Hoewel er geen directe referentie aan de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije wordt gemaakt, lijkt de boodschap er wel naar te verwijzen.

Reactie Versio

De herkomst van de hacks is echter nog niet bevestigd. Hostingpartij Versio laat wel weten dat er inderdaad een hack bij het bedrijf heeft plaatsgevonden, bij monde van directeur Reshad Bashir. Op het forum van Versio laat hij weten aangifte bij de politie te zullen doen en dat hij "wegens de gevoeligheid van deze kwestie" verder niet op de precieze toedracht van de hack in kan gaan.

Wel vermeldt Bashir welke servers gehackt zijn. Het gaat om twee servers. Van diefstal van gebruikersgegevens zoals wachtwoorden zou geen sprake zijn.

De getroffen websites zijn volgens de directeur van Versio inmiddels hersteld. Hij belooft daarnaast aanvullende maatregelen te treffen om soortgelijke hacks te kunnen voorkomen.

Rumag

Maandag werd ook de website Rumag gehackt. Op de site zijn pro-Turkse en anti-Europese teksten te lezen is is een foto van Turkse president Erdogan te zien. Ook wordt er muziek afgespeeld. 

Na de getoonde Turkse tekst volgt een tekst in het Engels. Vertaald naar het Nederlands: "Hey Europa, je hebt het vaak over democratie, mensenrechten en vrijheid. Maar jouw angst voor ’Groot Turkije' toont jouw kolonistische, racistische en facistische kruistocht mentaliteit en toont jouw ware gezicht."

De boodschap is ondertekend door hack groep Cyber-Warrior Akıncılar.