Intel neemt sensormaker Mobileye over voor 15,3 miljard dollar (14,3 miljard euro). Het bedrijf specialiseert zich in camera’s en sensoren voor zelfrijdende auto’s.

Dat heeft Intel op maandag bekendgemaakt. Voor de aankoop wordt 63,54 dollar per aandeel betaald. Het overnamebedrag komt hierdoor uit op een totaal van 15,3 miljard dollar.

De sensoren van Mobileye worden gebruikt in zelfrijdende auto’s van meerdere bedrijven, waaronder Google. Ook Apple zou met de sensoren tests hebben uitgevoerd. Een samenwerking met Tesla werd in september gestaakt, wegens een onenigheid over de Autopilot-functie van Tesla.

Intel en Mobileye werken al samen aan zelfrijdende auto’s. De twee bedrijven kondigden begin 2017 een samenwerking aan, waarbij ze binnen een jaar veertig zelfrijdende testauto’s de weg op wilden sturen. Daarvoor wordt ook samengewerkt met autofabrikant BMW.

Eerder op maandag beweerden anonieme bronnen van Axios en The Marker dat Mobileye werd overgenomen. De bedrijven wilden dit later op de dag pas officieel bekendmaken.

Waarom Intel 15 miljard uitgeeft aan zelfrijdende auto's
49
Waarom Intel 15 miljard uitgeeft aan zelfrijdende auto's