AMSTERDAM - Telecombedrijf Telfort gaat toch aan de slag met zijn UMTS-vergunning voor snel internetten met mobiele telefoons, maar kiest als tussenstap voor een andere techniek die volgend jaar zomer op landelijke schaal wordt geïntroduceerd. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

In mei gaf Telfort-directeur T. aan de Stegge nog aan van de UMTS-vergunning af te willen, omdat hij niet zag hoe die rendabel kon worden gemaakt. De techniek die Telfort kiest als tussenstap heet EDGE, waarmee volgens het bedrijf vergelijkbare diensten en snelheden kan worden aangeboden als met het huidige UMTS. Voordeel van EDGE dat deze techniek sneller kan worden uitgerold, ook omdat het is gebaseerd op het bestaande mobiele netwerk. Het vergt ook aanzienlijk minder investeringen.

Telfort investeert in EDGE eenmalig een bedrag van tussen de 20 en 25 miljoen euro, terwijl met UMTS "honderden miljoenen" aan investeringen vastzitten, aldus Aan de Stegge donderdag in een toelichting.

Tegelijk met het in de markt zetten van EDGE, begint Telfort toch met de voorbereidingen voor UMTS. Daarbij kiest het bedrijf wel voor een modernere standaard (HSDPA). Met die techniek is UMTS wel rendabel te maken, verwacht Telfort.

De UMTS-vergunningen werden in 2000, toen de bomen in 'dotcom-land' nog tot in de hemel leken te groeien, door de Staat voor in totaal 2,7 miljard euro via een veiling verkocht aan in Nederland actieve telecombedrijven. De financiële problemen waarin KPN vervolgens terechtkwam, hadden mede te maken met de aankoop van de dure vergunningen. Telfort legde voor zijn licenties 430 miljoen euro op tafel.

Aan de vergunningen is de eis gekoppeld dat de licentiehouders per 1 januari 2007 UMTS-dekking bieden in een groot deel van Nederland. Volgens Aan de Stegge zal Telfort aan die verplichting kunnen voldoen. "Maar als de hype uitblijft, zullen we dat minimaal doen", aldus de Telfort-topman.

Voor de aanleg van het UMTS-netwerk is Telfort in zee gegaan met het Chinese bedrijf Huawei. De partners openen volgend jaar een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor internetten via mobiele telefonie.