LONDEN - Mannen moeten uitkijken met een laptop op schoot. Het gebruik van de draagbare computer kan onherstelbare schade aanrichten aan het mannelijk voortplantingsorgaan, aldus een onderzoek dat donderdag verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift Human Reproduction.

De warmte die de laptop genereert, kan de kwaliteit en hoeveelheid zaad in het scrotum drastisch beïnvloeden. Vooral mannen en jongens die meerdere malen op een dag een laptop op schoot nemen, lopen na een aantal jaren een verhoogd risico.

Onderzoek

Het onderzoek stond onder leiding van professor Yefim Sheynkin van de universiteit van New York. Zijn team onderzocht het effect van laptopgebruik bij een groep van 29 gezonde vrijwilligers tussen 21 en 35 jaar. Ze maten de temperatuur van het scrotum voor en na het gebruik van een laptop.

"Het is moeilijk om te zeggen hoe lang de computer veilig gebruikt kan worden. Wellicht helemaal niet, als de temperatuur echt heel snel stijgt", aldus Sheynkin.

Temperatuur

Volgens de wetenschappers is alleen al een laptop op schoot nemen voldoende om de temperatuur van het scrotum met 2,1 graden Celsius te doen stijgen. Dat komt ook omdat de dijen tegen elkaar gedrukt zijn om de laptop op zijn plaats te houden. Als de computer wordt aangezet, schiet de temperatuur van het scrotum verder omhoog, met bijna 3 graden Celsius.

Doordat de kracht van nieuwe draagbare computers toeneemt, genereren ze ook steeds meer warmte. Nieuwe laptops kunnen dus nog schadelijker zijn dan oude modellen, meent de professor.

Zak en as

Het meest ernstige geval van zogenoemde laptopbrand werd enkele jaren geleden in een medisch tijdschrift gemeld. Een 50-jarige man verbrandde zijn penis toen hij meer dan uur een laptop op zijn schoot had liggen, ondanks het feit dat hij een broek en ondergoed aan had.