De politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben toegang gekregen tot de inhoud van 3,6 miljoen berichten die via een netwerk van speciaal aangepaste BlackBerry-smartphones werden verstuurd, vermoedelijk onder meer door criminelen.

In april 2016 werd bekendgemaakt dat het netwerk, van het Nijmeegse bedrijf Ennetcom, uit de lucht was gehaald. De politie stelde toen dat zo'n 19.000 mensen het netwerk gebruikten, maar het OM spreekt donderdag van 40.000 actieve smartphones.

De berichten die door de gebruikers werden uitgewisseld waren versleuteld en daarom onleesbaar voor buitenstaanders.

Volgens het OM werd een strafrechtelijk onderzoek naar Ennetcom gestart nadat de technologie van het bedrijf was aangetroffen in onderzoeken naar liquidaties. Het OM zegt te hopen dat bewijsmateriaal uit de ontsleutelde berichten kan worden gehaald, in zaken die te maken hebben met "liquidaties, gewapende overvallen, drugshandel, witwassen, pogingen tot moord en andere georganiseerde criminaliteit."

BlackBerry's

In september bepaalde een rechter dat de Nederlandse politie inzicht mocht krijgen in de Canadese servers van Ennetcom. In samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is de database van 7 terabyte (7.000 gigabyte) gekraakt.

Het OM stelt dat de benodigde encryptiesleutels "in handen van OM en politie vielen", maar een woordvoerder wil niet zeggen hoe dat is gebeurd. Hij benadrukt wel dat PGP, de gebruikte beveiligingsstandaard, niet is gekraakt. PGP wordt behalve in BlackBerry's ook voor veel andere beveiligingstoepassingen ingezet.

Danny M., eigenaar van Ennetcom, werd vorig jaar aangehouden op verdenking van witwassen. Hij is vrij in afwachting van zijn strafproces. Volgens het OM moet M. hebben geweten dat zijn netwerk vooral werd gebruikt door criminelen en is hij daarom ook zelf strafbaar. 

Betrouwbare

Advocate Inez Weski van Ennetcom en M. (37) relativeerde donderdag de claims van het OM. Volgens haar waren er onder de 40.000 klanten ook veel betrouwbare gebruikers zoals politici, politiemensen en militairen. Van slechts enkele gebruikers is vastgesteld dat ze een rol spelen in de misdaad.

Berichten werden bovendien na 48 uur onherstelbaar vernietigd. Volgens de advocate zijn de servers onrechtmatig in beslag genomen. Het bedrijf en de eigenaar kunnen bovendien onmogelijk verantwoordelijk zijn voor de misdrijven die gepleegd zijn door klanten, reageerde ze.