Amerikaanse inlichtingendiensten waren al tegen het einde van vorig jaar op de hoogte over een lek bij de CIA. Middels het lek kon klokkenluidersite Wikileaks duizenden documenten openbaren.

Volgens anonieme bronnen zijn de documenten die dinsdag zijn gepubliceerd authentiek. De bronnen denken dat extern ingehuurde CIA-medewerkers hoogstwaarschijnlijk achter het lek zitten.

De Amerikaanse president Donald Trump is "erg verontrust" over het lek bij de CIA. Volgens Sean Spicer, woordvoerder van het Witte Huis, zal de regering Trump klokkenluiders niet gedogen en hard aanpakken.

"Iedereen die geheime informatie lekt zal volledig aansprakelijk gehouden worden. (...) We zullen hen maximaal vervolgen voor zover dat binnen de wet mogelijk is."

Witte Huis: 'Iedereen die geheime informatie lekt maximaal vervolgen'
Video
Witte Huis: 'Iedereen die geheime informatie lekt maximaal vervolgen'

Afluisteren

De documenten lijken een beeld te geven van de schaal waarop de CIA hacksoftware inzet. Onder de documenten bevinden zich instructies om iOS-, Android- en Windows-apparaten te hacken. Ook is in één document te zien hoe de CIA zich richtte op smart-tv's van Samsung, die zouden worden gebruikt om ongemerkt als afluistermicrofoon te dienen.

Uit de documenten blijkt dat de CIA voor veelgebruikte apparaten software heeft om bijvoorbeeld keyloggers te installeren, zodat er kan worden meegelezen bij het typen van gebruikers. Ook wordt omschreven hoe bekende antiviruspakketten kunnen worden omzeild.

Het Amerikaanse consulaat in Frankfurt zou dienen als hackersbasis van de CIA, voor spionage in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. In één document zijn onder meer instructies te lezen voor medewerkers die daar op bezoek komen.