De zelflerende kunstmatige intelligentie van Google kan nu ook objecten in video’s herkennen, en video’s zo doorzoekbaar maken

Google presenteerde de nieuwe Video Intelligence API tijdens zijn Cloud Next-conferentie.

De techniek is een sprong voorwaarts in beeldherkenning, die tot nu toe vooral op stilstaand beeld was gericht. Ontwikkelaars kunnen de techniek van Google inbouwen in hun eigen applicaties.

Zo wordt het mogelijk om op basis van trefwoorden bepaalde momenten in video's op te zoeken. Door bijvoorbeeld 'hond' in te typen, krijgen gebruikers alle delen van de video te zien waar volgens de kunstmatige intelligentie een hond op te zien is.

Automatisch taggen

De video's moeten daarvoor wel op de clouddienst van Google worden opgeslagen. Google heeft een aantal demovideo's online gezet waarbij de kunstmatige intelligentie live laat zien welke objecten en gebeurtenissen er in de bewegende beelden worden herkend.

Zo kan het systeem automatisch tags genereren die normaal handmatig door bijvoorbeeld beheerders van een video-archief moeten worden ingevoerd. Daarnaast detecteert de kunstmatige intelligentie ook hoeveel scènes er in een video zitten en wanneer er tussen scènes wordt gewisseld.

Daarnaast heeft Google aangekondigd dat zijn Cloud Machine Learning Engine-software voor het bouwen van kunstmatige intelligentie op maat nu voor iedereen beschikbaar is.