De Nederlandse internetbank Bunq is voortaan ook beschikbaar in Duitsland en Oostenrijk. Daarmee richt het bedrijf zich voor het eerst op de buitenlandse markt.

Dat maakt Bunq donderdag bekend. Een jaar eerder zei het bedrijf al te kijken naar een uitrol op de Duitse markt. 

Volgens Bunq-oprichter Ali Niknam kan de Nederlandse bankvergunning worden gebruikt om in andere Europese landen te starten. "Van oudsher heeft Nederland goede betrekkingen met Duitsland, zo is het onze grootste export-partner", zegt Niknam tegen NU.nl. "Daarom hebben we bij Bunq besloten om met Duitsland te beginnen."

De bank zegt inmiddels 10.000 transacties per dag te verwerken. In november zei Bunq in totaal 1,1 miljoen transacties te hebben verwerkt in vijftig weken tijd.

API

De bank heeft ook een zogenoemde API beschikbaar gesteld, waarmee het voor ontwikkelaars mogelijk wordt om hun apps te laten communiceren met Bunq. Een gebruiker moet een app expliciet toestemming geven voordat bankgegevens kunnen worden ingezien. 

De apps Moneybird, Exact en Informer maken als eerst gebruik van de nieuwe Bunq-API. Hierdoor kunnen gebruikers bij het boekhouden met deze apps snel een betaalopdracht klaarzetten. Andere appmakers zijn vrij om ook voor Bunq te ontwikkelen.