AMSTERDAM - De website Dichterdesvaderlands.nl is dit weekend door hackers gekraakt. Daardoor is de voorkeur van sommige stemmers bekend geworden. Dat laat de Stichting Poetry International maandag weten. Maandagochtend is de website hersteld.

Tot 2 januari kan via internet en organisator NRC Handelsblad gestemd worden op de opvolger van Gerrit Komrij. Doorgaans schrijft de Dichter des Vaderlands gedichten op belangrijke historische momenten. Zo moest Komrij schrijven over de dood van Prins Claus overleed en toen Pim Fortuyn werd vermoord.

Poetry International meldt dat de hackers informatie van stemmers in het weekend van 4 en 5 december openbaar hebben kunnen maken. De verkiezingen gingen afgelopen vrijdag van start. In Rotterdam bracht de Rotterdamse columniste Carrie de eerste stem uit. Op 26 januari wordt de winnaar bekend gemaakt in een speciale tv-uitzending van de NPS.

Poetry International was maandagavond niet bereikbaar voor commentaar. Welk van de genomineerde de voorkeur genoot - volgens de gekraakte info - is niet bekend.