Turkse autoriteiten zijn gestart met een antitrust-onderzoek naar Google. Er wordt gekeken of het bedrijf een oneerlijk voordeel had met Android.

Het Turkse onderzoek is gestart nadat het Russische techbedrijf Yandex een klacht had ingediend, aldus The New York Times

Volgens Yandex zijn telefoonmakers verplicht om Google-diensten zoals Google Maps en Search te gebruiken als ze de nieuwste versie van Android willen ondersteunen. Concurrenten voor deze diensten zouden daarom lastig op Android kunnen concurreren. 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Turkse mededingingsautoriteit, die eerst had geweigerd naar de zaak te kijken. Daar kwam de partij echter op terug, omdat zij willen kijken of Android brede concurrentieregels schendt. Het is onduidelijk hoeveel tijd het onderzoek in beslag zal nemen.

Google zegt dat er geen wetten met Android worden gebroken. Volgens het bedrijf hinderen de diensten van Google niet concurrenten die apps op Android aanbieden. 

Inmiddels wordt Google in meerdere landen onderzocht met betrekking tot mogelijk machtsmisbreuk van Android. In april werd het bedrijf door de Europese Unie hiervoor aangeklaagd.