Europese landen mogen nog altijd geen lager btw-tarief heffen op e-books en digitale media. De Europese richtlijn die een hoger btw-tarief verplicht voor zulke digitale diensten is rechtsgeldig.

Dat bevestigt het Europees Hof van Justitie dinsdag, nadat het Hof in 2015 ook al eens oordeelde dat EU-landen niet zelfstandig voor een lager btw-tarief mogen kiezen, in een zaak van de Europese Commissie tegen Frankrijk en Luxemburg.

Over papieren boeken en kranten mogen EU-lidstaten wel een lager tarief heffen. De Poolse Ombudsman spande een nieuwe rechtszaak aan om af te dwingen dat hun digitale evenknieën gelijk zouden worden behandeld.

Het Hof stelt echter nogmaals dat de verkoop van e-books moet worden gezien als elektronische handel, en dat daar uniforme Europese regels voor kunnen worden opgesteld.

Erg lang zal het effect van de uitspraak vermoedelijk niet merkbaar zijn; de Europese Commissie kondigde eind vorig jaar aan dat er nieuwe belastingregels aankomen die het wel mogelijk zullen maken om een lager btw-tarief op e-books te heffen.

De nieuwe regels moeten nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Europese Raad, voordat lidstaten ervoor kunnen kiezen om de btw op digitale publicaties te verlagen.