Ook na een wijziging blijven verschillende grote techbedrijven bij hun kritiek op het inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump.

Maandag presenteerde het Witte Huis een aangepaste versie van het controversiële inreisverbod, dat in zijn eerste versie zorgde voor chaos op luchthavens en een stroom aan rechtszaken.

In de nieuwe variant mogen Irakezen wel naar de VS blijven reizen, maar blijft het inreisverbod voor mensen uit Jemen, Somalië, Iran, Syrië, Libië en Sudan in stand. Wel wordt nu verduidelijkt dat mensen met een geldig visum of 'greencard' naar de VS mogen blijven komen.

Airbnb-oprichter Brian Chesky is niet onder de indruk van de wijziging. "Voorkomen dat mensen ons land in komen op basis van waar ze vandaan komen was eerst al fout, en nu nog steeds", schrijft hij op Twitter.

Uber

Tegen The Hill zegt een woordvoerder van Uber ook niet van gedachten te zijn veranderd. "Het inreisverbod van president Trump is onrechtvaardig en fout. We zullen blijven opkomen voor hen in de Uber-gemeenschap die getroffen worden." Uber-directeur Travis Kalanick maakte kort onderdeel uit van een adviesgroep van Trump, maar trok zich terug na een storm van kritiek.

Ook Uber-concurrent Lyft en Mozilla, maker van de Firefox-browser, hebben zich opnieuw uitgesproken tegen het inreisverbod. De grotere bedrijven Apple, Microsoft, Google en Facebook hebben nog niet gereageerd. Zij waren eerder ook zeer kritisch op het voorstel en waren met bijna honderd andere bedrijven betrokken bij een rechtszaak hiertegen.

Veel techbedrijven hebben grote aantallen immigraten onder hun medewerkers. Het nieuwe inreisverbod van Trump legt hen geen beperkingen meer op, maar kan er bijvoorbeeld nog wel voor zorgen dat familieleden en vrienden niet meer op bezoek kunnen komen naar de VS.