BRUSSEL - Nederland is in Europa bijna koploper met breedband-aansluitingen. Alleen Denemarken had op 1 juli nog iets meer aansluitingen op dit snelle internet.

Europees Commissaris Reding (Informatica en Media) heeft dat maandag gemeld. Van elke honderd inwoners heeft Nederland 14,7 aansluitingen, Denemarken 15,6. Dit is ruim tweemaal zoveel als het Europees gemiddelde van 6,5 aansluitingen per honderd inwoners.

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) heeft de ambitie dat Nederland Europees koploper wordt met breedband. Het platform Nederland Breedbandland (NBL) moet daaraan meehelpen. Dat lijkt te lukken. Een half jaar eerder stond Nederland nog op de derde plaats, na België en Denemarken. Toen waren hier nog bijna twaalf aansluitingen per honderd inwoners.

Breedband is in heel Europa sterk in opmars. Het aantal lijnen is in een jaar tijd bijna verdubbeld van 17,2 naar 29,7 miljoen. Die liggen echter vooral in Scandinavië, Nederland en België. Verder zijn ze zeldzaam. In Griekenland is het snelle internet het schaarst: 0,2 lijn per honderd inwoners.

Eurocommissaris Reding is tevreden met de opkomst. Volgens haar is breedband een van de elektronische communicatiemiddelen die de economische groei aanjagen. Ze stelt vast dat de concurrentie onder breedbandaanbieders groeit. "Maar waar de concurrentie nog zwak is, houdt de Europese Commissie de situatie scherp in de gaten", zei eurocommissaris Reding, mede namens haar Nederlandse collega Kroes die verantwoordelijk is voor concurrentiebeleid.