De functie voor alle Facebook-gebruikers om te livestreamen via het sociale netwerk, is gehaast uitgerold. Een team van honderd medewerkers kreeg van oprichter Mark Zuckerberg twee maanden tijd om de functionaliteit voor alle gebruikers beschikbaar te maken.

Dat stelt The Wall Street Journal op basis van gesprekken met oud-medewerkers.

De livestreamfunctie werd in de eerste maanden van 2016 geleidelijk beschikbaar gemaakt aan iOS- en Android-gebruikers. De beslissing om Facebook Live naar alle gebruikers te uit te rollen zou echter pas begin februari zijn genomen, nadat Zuckerberg te horen kreeg dat de functie tijdens de testperiode overwegend door jongeren gebruikt werd. Hierop vroeg de Facebook-oprichter zich af of het bedrijf niet meer in moest zetten op livestreamen.

Afzondering

Volgens de voormalige werknemers zou Zuckerberg een paar dagen later honderd medewerkers hebben afgezonderd van de rest van het pand. Zij moesten de livestreamfunctie binnen twee maanden wereldwijd uitrollen, nog voor Facebooks eigen F8-conferentie die halverwege april van dat jaar werd gehouden.

Facebook zou zo tijdens dat evenement al cijfers over de populariteit van livestreamen via het sociale netwerk kunnen delen. In juni van vorig jaar onthulde The Wall Street Journal al dat het bedrijf meer dan 50 miljoen dollar had betaald aan mediabedrijven en beroemdheden om hen te laten livestreamen via Facebook.

Criminaliteit

Volgens ex-werknemers die aan de Live-functie hebben gewerkt, heeft Facebook door de gehaaste uitrol de implicaties van livestreamen via het platform onderschat, aldus The Wall Street Journal. Facebook Live is sinds de lancering meermaals gebruikt om misdaden vast te leggen, waaronder moorden.

Een van die video's werd automatisch door Facebook offline gehaald door een plotselinge toename in het aantal meldingen dat de beelden aanstootgevend zouden zijn. Dat kwam het bedrijf op veel kritiek te staan. De medewerkers zouden daarvan geschrokken zijn.