Het beveiligingsbedrijf Mackeeper zegt een database te hebben ontdekt met daarin zo'n 1,4 miljard e-mailadressen, die gebruikt zouden worden om spam naar te versturen.

Dat meldt onderzoeker Chris Vickery van Mackeeper op de website van het bedrijf.

Vickery kwam de database naar eigen zeggen in januari van dit jaar tegen, samen met een aantal andere bestanden van het marketingbedrijf River City Media, dat in werkelijkheid een van de grootste afzenders van spammails zou zijn.

River City Media wordt geleid door Alvin Slocombe en Matt Ferris, door non-profitorganisatie The Spamhaus Project aangemerkt als notoire spammers. In een van de uitgelekte documenten claimt hun bedrijf dat het in staat is om meer dan een miljard e-mails per dag te verzenden.

De database die zij daarvoor aanwenden bevat naar verluidt niet alleen e-mailadressen, maar in veel gevallen ook gekoppelde ip-adressen, voor- en achternamen en zelfs fysieke adresgegevens. Vickery geeft aan dat hij zelf twijfelde aan de echtheid van de database, maar dat hij met succes verschillende bekenden van hem had opgezocht in de lijst. Hun informatie bleek correct, hoewel deze in sommige gevallen wel was verouderd.

Volgens Vickery is de aanvullende informatie, zoals de adresgegevens, niet verzameld via openbare plekken op het internet. De data zijn dus van elders afkomstig, bijvoorbeeld doordat internetgebruikers hun gegevens delen met een partij om kans te maken op prijzen.

Mackeeper heeft de database met opsporingsdiensten en The Spamhaus Project gedeeld, dat River City Media op de zwarte lijst heeft gezet. De database is niet openbaar gemaakt. Vickery zegt dat hij sowieso nog op zoek is naar de beste manier om een database van zo'n grote omvang doorzoekbaar te maken.