DEN HAAG - De internetaanbieders XS4ALL en BIT stappen uit de Nederlandse Vereniging van Internet Providers (NLIP). "De NLIP is al langere tijd niet in staat om onze standpunten goed uit te dragen", stelde een woordvoerster van XS4ALL vrijdag. Ook BIT meent dat de NLIP zijn belangen "onvoldoende" behartigt.

Een recent voorbeeld van de onvrede is de veelbesproken bewaarplicht voor internetgegevens. In dit Europese voorstel, dat de Europese justitieministers verder gaan onderzoeken, moeten aanbieders van internet de gegevens van mails en bezochte sites van elke internetter enige tijd bewaren. De politie wil de informatie kunnen opvragen, omdat criminelen telefoontaps kunnen ontwijken via internet en bijvoorbeeld kabeltelefoon.

De internetaanbieders vrezen de hoge kosten, die zij op miljoenen euro's schatten, schending van de privacy van de gebruikers en belemmering van de innovatie van deze sector. XS4ALL was een van de initiatiefnemers van het branchebrede verzet, dat een paar dagen geleden op gang kwam. "De NLIP was niet heel actief, dus hebben we het zelf opgepakt", zei de XS4ALL-woordvoerster.