Google heeft het algoritme dat ook in Google Foto’s gebruikt wordt in samenwerking met het Radboud UMC in Nijmegen aangepast zodat het ook toegepast kan worden om kanker te detecteren.

Dat schrijft Google op zijn blog. Artsen moeten bij het stellen van een diagnose, en al helemaal bij een diagnose die vaak zo lastig te stellen is als kanker, enorme hoeveelheden informatie verwerken. Daarbij hoort ook het minutieus bestuderen van weefsel bij, weergegeven op afbeeldingen van meer dan tien gigapixels.

Google heeft zulke biosie-afbeeldingen van mensen met borstkanker van het Radboud gekregen en gebruikt om zijn deeplearningalgoritmes te leren uitgezaaide borstkanker te identificeren. Na een paar tweaks wisten de onderzoekers van Google het algoritme zelfs op het niveau van een echte diagnostisch arts te krijgen als het gaat om het zien van plekken op de afbeeldingen.

Volgens Google is het algoritme in de toekomst mogelijk vooral handig om het werk van een arts te vergemakkelijken en om het aantal foute positieven terug te dringen. Ook zou het algoritme kunnen helpen bij het bepalen van de omvang van een tumor, een factor die grote invloed heeft op de prognose. 

Het bedrijf tekent wel aan dat het algoritme geen zaken als infecties, auto-immuunziekten of andere typen kanker kan ontdekken. Daarvoor is nog wel een echte arts nodig.