AMSTERDAM - Bijna een kwart van de internetters zoekt wel eens een collega, baas of klanten op via de zoekmachine Google. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Harris Interactive en zoekmachine Dogpile in opdracht van Infospace.

De uitspraak 'even Googlen' is de laatste jaren uitgegroeid tot algemeen gemeengoed onder de internetters. Wie zijn eigen naam in de zoekmachine intypt, kan een website tegenkomen met oude foto's van zichzelf. Veelal tot grote ongenoegen van de persoon in kwestie. Of je komt erachter dat je dezelfde naam deelt met een beroemde persoonlijkheid. Je kan ook niks vinden over jezelf.

De Amerikaanse Adriane Aul zegt vaak namen van bekenden in te typen in de zoekmachine. "Eigenlijk doe ik het uit nieuwsgierigheid. Even kijken wat er allemaal over bekenden te vinden is."

De woordvoerder van Infospace zegt dat veelal de meeste mensen (73 procent) handelen uit nieuwsgierigheid. Bijna 85 procent van de ondervraagde personen zegt daarnaast ook op zoek te zijn naar persoonlijke informatie, zoals telefoonnummers en adressen.

Het lijkt allemaal heel onschuldig, maar volgens Harvard-student Derek Bambauer zit er ook een keerzijde aan het 'Gegoogle'. "Het kan zijn dat de gezochte persoon uiteindelijk wordt gediscrimineerd door het vinden van persoonlijke informatie. Bijvoorbeeld als een werkgever een sollicitant wil natrekken en uit de zoekresultaten de politieke voorkeur of gezondheidstoestand van de persoon tegenkomt," zo schrijft PCWorld .