De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes blijkt toch niet gehackt te zijn. Dat vermoeden bestond vrijdag nadat De Telegraaf meldde dat het gemeentelijke e-mailadres van Broertjes gebruikt was bij het maken van een Twitter-account.
 

Dat Twitter-account, @PBlijdenstein, wordt gebruikt om tegenstanders van de burgemeester belachelijk te maken. Maar het account bleek van een gemeenteambtenaar wiens e-mailadres erg lijkt op dat van de burgemeester. De man meldde zich vrijdag bij zijn werkgever, zeer geschrokken van alle media-aandacht.

Broertjes stuurde de gemeenteraad vrijdagmiddag een brief waarin hij uit de doeken deed wat er vermoedelijk was gebeurd. ''Dit account heeft enige tijd berichten verzonden die mij en/of de gemeente zouden kunnen beschadigen", schreef Broertjes. Het zou het gevolg zijn geweest van een beveiligingslek bij Twitter.

De brief was de deur nog niet uit of de betrokken gemeenteambtenaar meldde zich. Vervolgens kwam er een verklaring waarin de gemeente de mediaberichten over het nepaccount ontkende. ''Het e-mailadres van de burgemeester van Hilversum is niet gebruikt voor een nep-Twitteraccount", aldus de verklaring.

Misverstand

Broertjes: ''Betrokken ambtenaar heeft zich verontschuldigd voor het ontstane misverstand. Hij had geen enkele kwade bedoeling en betreurt de gevolgen nu in de media de onjuiste suggestie is gewekt dat zijn account gekoppeld zou zijn aan het mailadres van de burgemeester."

Nu de zaak anders ligt dan aanvankelijk gedacht, is het eerder aangekondigde politieonderzoek van de baan. Volgens een woordvoerder van de gemeente Hilversum kan de betrokken ambtenaar blijven. ''Hij is een van de betere ambtenaren", aldus de zegsman.