DEN BOSCH - De website startpagina.nl was in 2004 de bestbezochte Nederlandse website. Startpagina.nl heeft die positie overgenomen van msn.nl, vorig jaar nog de nummer één in de toptwintig van Nederlandse sites die het onderzoeksbureau Multiscope jaarlijks opstelt. Msn.nl staat nu op de tweede en google.nl op de derde plaats, zo maakte Multiscope vrijdag bekend.

In tegenstelling tot vorig jaar zijn de domeinen startpagina.nl en pagina.nl nu onder één noemer (startpagina) opgenomen, omdat zij zoveel gelijkenissen vertonen dat afzonderlijke vermelding volgens Multiscope niet gerechtvaardigd zou zijn. Vorig jaar stond pagina.nl op de tweede en startpagina.nl op de vierde plaats.

In de toptwintig staan drie nieuwkomers: msn.com, nl.bol.com en schoolbank.nl. De groei van msn.com wordt volgens Multiscope vooral veroorzaakt door de messengerdienst.

Lycos verdween uit het rijtje, net zoals de publieke omroep. Voor 2005 verwacht Multiscope een groei van sites van (consumenten)belangenverenigingen, sites met aanbiedingen van producten en vergelijkingssites.

Multiscope heeft bij ruim 1500 gezinnen logsoftware geïnstalleerd. Deze software logt automatisch alle bezoeken van panelleden aan sites en verzendt de gegevens naar een centrale server. Multiscope registreert alleen het thuisgebruik van de panelleden.