Het Amerikaanse gerechtshof heeft besloten dat Apple geen 533 miljoen dollar hoeft te betalen aan het Amerikaanse bedrijf Smartflash na een patentstrijd die jaren duurde.

Daarmee gaat het hof in tegen het besluit van een Texaanse rechter, die eerder nog besloten had dat Apple wel degelijk het bedrag van 532,9 miljoen dollar, omgerekend ruim 500 miljoen euro, moest betalen aan de ontwikkelaar. Dat meldt Reuters.

Het gerechtshof vindt dat de omschrijvingen van de patenten van Smartflash te “abstract” zijn en dat die beschrijvingen geen uitvindingen laten zien waar Apple gebruikgemaakt van zou hebben.

Apple stelde al dat Smartflash te lang gewacht heeft met het aanvragen van patenten voor zijn uitvindingen, en dat deze bovendien niet geldig zijn.

iTunes en patenten

Apple werd in de originele zaak aangeklaagd door Smartflash, een bedrijf dat patenten heeft op diverse onderdelen die onrechtmatig in iTunes worden gebruikt. Het gaat onder meer om het faciliteren van in-app aankopen en mobiele betalingen.

Iemand van Smartflash zou begin 2000 diverse technologieën hebben getoond aan Apple. Het bedrijf eiste eerder nog 852 miljoen dollar.

Het bedrijf wordt echter gezien als een zogeheten patenttrol: een bedrijf dat patenten indient en koopt met als enige doel om andere bedrijven te laten betalen voor schending van deze patenten. Deze patenttrollen ontwikkelen zelf geen producten.