DEN HAAG - KPN stopt op 1 januari met de breedbandportal op internet. Met deze toegangspagina, waarmee het concern vorig jaar november begon, wilde KPN de mogelijkheden van snel internet via adsl aantonen. Volgens de onderneming is dat doel bereikt en kan de breedbandportal worden opgeheven.

"De markt voor breedbandinternet is de afgelopen maanden helemaal opengebroken", zei een woordvoerster van KPN donderdag. Ruim 1,2 miljoen mensen hebben inmiddels een adsl-aansluiting via het KPN-netwerk.

Voor KPN was de breedbandportal een proeftuin waarin het bedrijf onderzocht welke diensten klanten willen. Via de site kunnen ze onder meer films, spelletjes, muziek en onderwijs krijgen.

De portal telt 120.000 leden en trekt maandelijks 1 miljoen bezoekers. Hoewel KPN de breedbandportal opheft, blijven veel diensten bestaan, zo stelde de woordvoerster. "Zo blijft het mogelijk om films te bestellen. We weten nog niet precies waar we de diensten onderbrengen, maar hoogstwaarschijnlijk zal dat bij Planet Internet zijn." Deze KPN-dochter is bijvoorbeeld nu al actief met Spelend Leren. Via deze betaalde dienst kunnen 4- tot 12-jarigen via de computer oefenen in taal, rekenen en biologie.

Binnen de portal experimenteerde KPN ook volop met televisie via internet. Zo konden gebruikers afgelopen zomer 24 uur per dag kijken naar beelden van de Olympische Spelen in Athene en daaruit ook een keuze maken. "Ze konden beelden zien die helemaal niet op tv te zien waren."

De breedbandportal vormde daarmee tevens de opmaat tot de bouw van nieuwe pijlers onder het KPN-concern. Zo wil KPN volop inzetten op digitale televisie. Daarnaast eist de onderneming toegang tot de netwerken van kabelbedrijven, zoals UPC, om haar klanten een eigen radio- en tv-aanbod te kunnen doen.