De commandant van de Nederlande militaire eenheid Defensie Cyber Commando, Hans Folmer, noemt real-time manipulatie van videobeelden een van zijn grootste zorgen

Dat laat Folmer weten tegenover het NRC.

Volgens hem gaan die technieken inmiddels al "heel ver". Folmer vindt het daarom zaak dat het Defensie Cyber Commando zich op dergelijke ontwikkelingen gaat voorbereiden. De eenheid werd in 2014 in het leven geroepen om de Nederlandse Defensie ook aanvallende cybercapaciteiten te bieden. Het Cyber Commando telt inmiddels 80 medewerkers.

Met real-time videomanipulatie doelt Folmer op de techniek waarbij beelden terwijl een video afspeelt kunnen worden aangepast. Een voorbeeld hiervan is het manipuleren van wat iemand voor de camera lijkt te zeggen. Dergelijke technieken kunnen volgens de commandant een ontwrichtende werking hebben, omdat ze zowel burgers, politici als militairen kunnen misleiden.  

Wetenschappers demonstreerden vorig jaar aan de hand van videobeelden met onder meer George W. Bush en Barack Obama dat zij in real-time de mondbewegingen van de oud-presidenten konden veranderen. Hiervoor hadden zij naast de software enkel een simpele webcam nodig en een persoon die voor de camera de gewenste mondbewegingen maakt.

Eerder toonde Disney al aan dat het meerdere video's van acteurs, waarin zij verschillende emoties tonen, vloeiend kan combineren. Daarmee is het bijvoorbeeld mogelijk om een persoon die iets aardigs zegt toch boos te laten lijken.