Zuid-Koreaanse aanklagers hebben gezegd dat zij Samsung-topman Jay Y. Lee en vier andere hoge Samsung-medewerkers aan zullen klagen voor omkoping, verduistering en andere misdaden.

De aanklagers zeiden eerder al dat Lee steekpenningen van totaal ruim 36 miljoen dollar heeft betaald aan een vriendin van de Koreaanse president Park Geun-hye, Choi Soon-sil. Zij is de spil in een groot corruptieschandaal rondom de Zuid-Koreaanse president.

Lee zou topbestuurders van Samsung onder meer hebben opgedragen om dubieuze organisaties te financieren, die werden gerund door de vertrouweling van president Park. De 48-jarige topman zou daar volgens The Korea Herald politieke en zakelijke gunsten voor terug hebben gekregen. Hij werd op 17 februari gearresteerd.

Onderzoek

Het onderzoek naar het corruptieschandaal loopt dinsdag af en wordt op gezag van de waarnemend president Hwang Kyo-ahn niet uitgebreid. Er is volgens Kyo-ahn uit het huidige onderzoek genoeg informatie gekomen, waardoor verder onderzoek niet nodig is. Volgens de zittende president is het tevens in het belang van Zuid-Korea als het proces nu verder gaat.

Hwang Kyo-ahn is tijdelijk aangesteld als president nadat president Park Geun-hye in december van vorig jaar uit haar functie is gezet vanwege betrokkenheid bij het corruptieschandaal.

Ze wordt ervan verdacht dat ze haar vertrouweling Choi Soon-sil heeft toegestaan om zich te bemoeien met regeringszaken.

Protesten

Eind vorig jaar gingen meer dan een miljoen Zuid-Koreanen de straat op om Park op te roepen haar presidentschap neer te leggen. Uiteindelijk kwam het ook tot een afzettingsprocedure.

Park Geun-hye ontkent betrokkenheid bij het schandaal. Zij liet maandag via haar advocaat weten dat ze haar eigen belangen niet voorop heeft gesteld. Ook herhaalde Park Guen-hye dat ze nooit ongepaste verzoeken heeft ontvangen van Samsung of dat ze onrechtmatige eisen heeft gesteld aan het bedrijf.