TILBURG - Een nieuw computerprogramma, ontwikkeld door psycholoog W. van Kordelaar, moet rechters helpen beslissen of verdachten een psychologisch of psychiatrisch onderzoek moeten ondergaan.

Met behulp van het programma moeten de grote verschillen verminderen tussen de arrondissementen in het aantal van dergelijke onderzoeken. Dat meldde de Katholieke Universiteit Brabant (KUB) maandag.

Uit onderzoek van Van Kordelaar werd duidelijk dat sommige rechters vier keer zo vaak als andere magistraten voor een psychologisch of psychiatrisch onderzoek kiezen, aldus Van Kordelaar.

Het soort misdrijf en het gedrag van de verdachte zijn volgens Van Kordelaar van groot belang bij een dergelijk besluit. Ook speelt het verband tussen de achtergrond van de verdachte en de misdaad een rol.

Standaard

Op basis van deze resultaten ontwikkelde Van Kordelaar een computerprogramma dat rechters moet helpen. Via de computer beantwoordt de gebruiker een aantal gestandaardiseerde vragen over het misdrijf en de verdachte. Het programma geeft een advies op basis van de antwoorden.

Het programma moet verder getest worden voordat rechters het kunnen gaan gebruiken, aldus de KUB. Van Kordelaar ziet wel een toekomst voor zijn elektronische adviseur, alhoewel niet iedereen zal vinden dat een dergelijke computerprogramma binnen het Nederlands rechtsstelsel past, aldus de psycholoog. Van Kordelaar promoveert op 5 juni aan de KUB op zijn proefschrift.