DEN HAAG - De Tweede Kamer is verdeeld en terughoudend over het Europese voorstel om alle gegevens van al het internetgebruik minimaal een jaar lang te laten bewaren. PvdA, GroenLinks en D66 willen eerst opheldering over het nut en de noodzaak van de maatregel.

In de tussentijd mag Nederland niet instemmen met zo'n besluit. De VVD is vooral bezorgd over de extra kosten van de opslag. Het CDA wil ook meer uitleg, maar is positiever gestemd.

Verdacht of niet

Dat bleek woensdag tijdens een debat over de voorbereiding van de Europese raad van de ministers van Justitie. In deze raad spreken de ministers donderdag over de bewaarplicht, die inhoudt dat gegevens over alle verzonden mails en bezochte sites worden opgeslagen. Dat geldt voor iedere internetter, of men nu verdacht is of niet.

Minister Donner van Justitie zegde de Kamer toe binnenkort te informeren over de argumenten om de bewaarplicht voor internetgegevens uit te breiden. Ook zal hij als voorzitter wel de richting volgen die wordt ingezet, maar daarbij bij zijn Europese collega's aangeven dat Nederland zich niet tot iets verplicht.

Uitwerken

Donner meende dat de Kamer nu een gevecht voert tegen een besluit dat nog niet eens voorligt. Hij wees erop dat de ministers nu alleen een richting kiezen en dat werkgroepen die eerst nog gaan uitwerken.

Verzet

Deze week zijn 41 internetaanbieders in verzet gekomen tegen de uitgebreide bewaarplicht. Ze wijzen op de hoge kosten die verbonden zijn aan de opslag van alle gegevens, de schending van de privacy en de belemmering van de innovatie voor deze sector. PvdA, GroenLinks en D66 sloten zich bij die bezwaren aan.