Uber ontkent dat het technologie voor zelfrijdende auto's van Google-zusterbedrijf Waymo heeft gestolen. Moederbedrijf Alphabet klaagde Uber donderdag aan.

Volgens Alphabet heeft huidig Uber-medewerker Anthony Levandowski voor zijn vertrek bij Google-zusterbedrijf Waymo 14.000 bestanden van een zeer vertrouwelijke server meegenomen. Waymo is het bedrijf dat rond de zelfrijdende auto-technologie van Google is gevormd.

"We hebben de claims van Waymo bekeken en vastgesteld dat het een ongegronde poging is om een concurrent te vertragen, en we kijken ernaar uit om ons in de rechtbank krachtig te verdedigen", zegt Uber tegen Business Insider. Uber zegt ondertussen te blijven werken aan zijn zelfrijdende auto's.

Cruciaal systeem

Levandowski werkt al sinds 2004 aan zelfrijdende auto's en kreeg Google zo ver zijn startup over te nemen. Zo stond hij aan de wieg van het zelfrijdende auto-project dat later uitgroeide tot Waymo. Na zijn vetrek bij Google begon Levandowski opnieuw een startup voor zelfrijdende auto's, dat door Uber is overgenomen. Volgens Alphabet heeft Levandowski voor zijn vertrek informatie rond de ontwikkeling van een zogenoemd LiDAR-systeem meegenomen.

Die technologie wordt door zelfrijdende auto's gebruikt om de omgeving in kaart te brengen, en is cruciaal. Volgens Alphabet heeft Uber met de informatie die Levandowski zou hebben meegenomen zijn stilgevallen zelfrijdende auto-project nieuw leven ingeblazen. Alphabet zegt voor minstens 500 miljoen dollar schade te hebben geleden.

Toen bekend werd dat Waymo een aanklacht tegen Uber had ingediend, zei het bedrijf de aanklacht serieus te nemen en nauwkeurig onderzoek te gaan doen.