Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft donderdag een rechtszaak ingediend tegen Uber. De beschuldiging luidt dat Uber technologie van Alphabet-dochter Waymo heeft gestolen.

Volgens de aanklacht zette de manager, Anthony Levandowski, voor hij vertrok bij het bedrijf 14.000 bestanden van een zeer vertrouwelijke server met ontwerpen op zijn laptop.

De bestanden werden volgens Alphabet gebruikt in het bedrijf Otto, dat Levandowski later oprichtte. Deze startup voor zelfrijdende auto's werd later door Uber overgenomen.

Het zou voornamelijk gaan om data met betrekking tot de door Waymo ontwikkelde LiDAR-technologie. Volgens het bedrijf is de schade minstens 500 miljoen dollar en stelde de diefstal van de data Uber in staat om het stilgevallen zelfrijdende auto-project nieuw leven in te blazen. 

Uber heeft aangegeven de aanklacht serieus te nemen en nauwkeurig onderzoek te gaan doen.

Levandowski was één van de eerste medewerkers binnen Alphabet die aan de zelfrijdende auto werkte. Zo richtte hij binnen het zoekbedrijf in 2008 Anthony's Robots op, om een zelfrijdende Toyota Prius te bouwen. Sindsdien stond hij aan het hoofd van Googles technische team voor autonome voertuigen.