Oplichters sturen nepbrieven uit naam van filmdistributeur Dutch FilmWorks (DFW), waarin wordt gevraagd om een schadevergoeding wegens het illegaal downloaden van een film.

De Fraudehelpdesk zegt meerdere meldingen te hebben gekregen  van mensen die de brief hebben ontvangen. DFW heeft laten weten dat de brieven niet door het bedrijf zijn verstuurd.

De criminelen stellen in de brief dat een boete van 150 euro moet worden betaald, maar dat dat bedrag wordt verlaagd naar 52,74 euro als binnen acht dagen wordt betaald.

Illegaal

Opmerkelijk genoeg maken de criminelen misbruik van het feit dat Dutch FilmWorks vorig jaar heeft aangekondigd schadevergoedingen te willen eisen van mensen die illegaal films downloaden. Er zou inderdaad een schikking van 150 euro worden voorgelegd aan downloaders.

De criminelen schrijven in de brief dat het gedoogbeleid rond downloaden uit illegale bron, gesteund door de thuiskopieheffing op blanco cd's, dvd's en harde schijven, in 2014 door het Europees Hof van tafel is geveegd. Dat klopt inderdaad, en sindsdien is het downloaden van auteursrechtelijk materiaal in Nederland illegaal.

Woordvoerder Mirjam de Rover van Dutch FilmWorks zegt tegen NU.nl dat het bedrijf nog geen schadevergoedingen heeft geëist van illegale downloaders. "We zijn er inderdaad mee bezig, maar we zijn niet in het stadium dat er boetes door ons worden verstuurd."

Verschillende Nederlandse internetproviders hebben eerder laten weten dat zij geen informatie van illegaal downloadende klanten willen doorgeven aan houders van auteursrechten, tenzij daar een gerechtelijk bevel voor is. De Rover roept ontvangers op om de brief weg te gooien.