Door een softwarefout is de vrijlating van een behoorlijk aantal daders van zware misdrijven niet gemeld aan burgemeesters en slachtoffers. Dat heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff woensdag bekendgemaakt.

Volgens Dijkhoff is van halverwege 2016 tot en met januari dit jaar 21 keer geen melding gemaakt aan burgemeesters. Het is de bedoeling dat burgemeesters worden geïnformeerd over de terugkeer in de maatschappij van daders van ernstige gewelds- en zedenzaken.

Het Informatiepunt Detentieverloop (IDV), dat slachtoffers op de hoogte moet stellen, kreeg door de fout zelfs 128 keer geen melding. Daardoor zijn volgens Dijkhoff uiteindelijk drie slachtoffers niet tijdig geïnformeerd. De softwarefout zat bij het zogeheten Informatieportaal Justitiabelen (Injus).

Tweede Kamerlid Lilian Helder (PVV) spreekt van een misser die ''echt onacceptabel'' is. ''In dit soort pijnlijke kwesties moet er wat de PVV betreft een waterdicht systeem zijn. Elk slachtoffer dat niet (tijdig) wordt geïnformeerd over de vrijlating van de dader is er één te veel.''

'Meisje van Nulde'

In januari kreeg vader Martin Huisman van 'meisje van Nulde' Rowena Rikkers excuses van justitie, omdat hij pas laat was geïnformeerd over het verlof van haar moordenaar Mike J.

Naar aanleiding van die kwestie liet minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) maandag weten dat hij gaat praten met de Dienst Justitiële Inrichtingen en het Openbaar Ministerie. Het overleg is bedoeld om te kijken wat er nodig is om herhaling te voorkomen.

Vader 'meisje van Nulde' reageert op onbegeleid verlof dader
Vader 'meisje van Nulde' reageert op onbegeleid verlof dader