ProRail gaat computers gebruiken om een beter beeld te krijgen van wisselstoringen en andere problemen op het spoor, zoals verzakkingen en defecten. 

De spoormaatschappij heeft hiervoor een enorme berg gegevens (big data) die op grote schaal zal worden geanalyseerd in een nieuw DataLab. Dat heeft het spoorbedrijf op woensdag aangekondigd. Aan de analyse werken ook TNO, de universiteiten van Delft en Twente en andere organisaties mee.

ProRail zegt verschillende soorten storing te willen voorspellen, waaronder wisselstoringen en derdenstoringen. Eerst werd daarbij gezegd dat ook analyses over zelfmoordpogingen werden gedaan, maar een woordvoerder van het bedrijf kwam hier later op terug. Dit bleek een fout in de berichtgeving van het bedrijf te zijn. ProRail zou bij de data niet analyses over suïcide bij het spoor doen.

"De computer zoekt voor ons de verbanden", aldus de organisatie in een persbericht. "Dat zijn verbanden die te complex of onverwacht zijn om zelf te verzinnen. Ons startpunt is altijd om met experts om tafel te gaan, zodat we problemen begrijpen om vervolgens data te verzamelen en klaar te maken voor gebruik. Daarna analyseren we de data, maken een model en kijken hoe goed het model situaties voorspelt."

Andere informatie

De eigen gegevens zijn gecombineerd met andere informatie, bijvoorbeeld over bevolking, weer en vakanties. Dat onderzoek kan bijvoorbeeld voorspellen op welke dagen mensen meer over het spoor lopen en waar dat vaak gebeurt. "Het model heeft ervoor gezorgd dat wij vooraf risicodagen kunnen zien aankomen'', aldus ProRail.

Het spoorbedrijf zei eerder deze week dat er meer dan drieduizend spoorlopers in 2016 waren.

Door geografische data, weersomstandigheden, de hoeveelheid treinen en de staat van het spoor te combineren, zou ProRail ook kunnen voorspellen op welke plekken het spoor dreigt te verzakken.