Een groep Europese privacywaakhonden gaat onderzoeken of het besturingssysteem Windows 10 van Microsoft wel op de juiste wijze omgaat met persoonsgegevens.

In een brief (pdf) aan het Amerikaanse bedrijf uiten de toezichthouders hun zorgen over de privacybescherming in de nieuwste Windows-versie.

De brief is ondertekend door Isabelle Falque-Pierrotin, voorzitter van de Artikel 29-Werkgroep (WP-29), het samenwerkingsverband van privacywaakhonden van alle EU-landen.

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens werkt in het onderzoek samen met collega's uit Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Slovenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De toezichthouder uit de Duitse deelstaat Beieren neemt het voortouw.

Zorgen

De organisaties zijn bezorgd over de standaardinstellingen van Windows 10 en "een schijnbaar gebrek aan controle voor de gebruiker om de verzameling of verwerking van data te voorkomen". Ook zouden er zonder goede reden te veel soorten data worden verzameld.

De toezichthouders zeggen blij te zijn dat Microsoft onlangs verschillende nieuwe privacyhulpmiddelen heeft gelanceerd, waaronder een website waarop verschillende instellingen te vinden zijn. Met een grote update voor Windows 10, die in de komende maanden zal verschijnen, worden ook de privacyinstellingen binnen Windows zelf versimpeld. Bovendien wordt het mogelijk om inzameling van meer soorten data te stoppen.

Volgens de waakhonden is het echter nog onduidelijk in hoeverre nieuwe en bestaande gebruikers van Windows 10 goed zullen worden geïnformeerd over de dataverzameling. Ze wijzen erop dat het verzamelen van persoonsgegevens alleen is toegestaan als mensen daar goed geïnformeerd mee instemmen.

Volledig

Gebruikers van Windows 10 sturen verschillende soorten gegevens naar Microsoft, naar eigen zeggen om de diensten van het bedrijf te kunnen verbeteren. Het gaat onder meer om informatie over het apparaat van de gebruiker, crashes en gebruik van apps. Privéinformatie als de inhoud van e-mails en documenten wordt niet naar Microsoft verstuurd.

Bij de installatie van Windows 10 wordt standaard de 'volledige' dataverzameling aangezet, maar gebruikers kunnen ervoor kiezen om over te stappen op de beperktere 'basis'-verzameling.

In een geschreven verklaring zegt Microsoft "aandachtig te luisteren" naar het commentaar van de WP-29, en met de groep te willen samenwerken. De veranderingen die binnenkort in Windows 10 worden doorgevoerd "weerspiegelen onze inzet voor de bescherming van gebruikersdata", aldus het bedrijf.