Op het treinstation Südkreuz in Berlijn worden speciale bewakingscamera’s getest, die met software automatisch gevaar proberen te herkennen.

Dat meldt de Berliner Morgenpost. Later dit jaar wordt een proef gestart, om de efficiëntie van het beveiligingssysteem te testen.

Beeldherkenningssoftware zoekt constant naar verdachte objecten en gedrag. Zo zien de camera’s bijvoorbeeld als een koffer lang op één plek staat, zodat personeel kan worden ingelicht. 

De camera’s zoeken ook naar zakkenrollers, door te kijken welke personen vaak heen en weer lopen. Het systeem kan mensen onderscheiden met behulp van gezichtsherkenning.

Daarnaast worden muren in de gaten gehouden, om alarm te slaan als er graffiti wordt aangebracht. In totaal worden er tachtig camera’s gebruikt.

De camera’s worden in de praktijk getest, waarbij teams ook bepaalde situaties zullen nabootsen. Zo kan worden gekeken hoe snel de software bijvoorbeeld een aanslag kan identificeren, zonder dat deze ook daadwerkelijk hoeft plaats te vinden.