Internetondernemer Kim Dotcom, bekend van de filesharingwebsite Megaupload, mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. 

Ook de Nederlander Bram van der K. en twee andere mede-bestuurders van Megaupload kunnen worden uitgeleverd, besloot een hogere rechtbank in Nieuw-Zeeland maandag. Dotcom kan opnieuw in beroep tegen de uitspraak en zal dat ook doen, zegt zijn advocaat tegen Reuters.

De rechtbank hield in stand dat Dotcom voor dertien misdaden kan worden uitgeleverd. Het gaat onder meer om auteursrechtenschending, witwassen en fraude.

Volgens Amerikaanse autoriteiten hebben Dotcom en de drie andere verdachten voor zeker 500 miljoen dollar aan verloren omzet gezorgd in de film- en muziekindustrie van het land. Met zijn dienst zou Dotcom zelf 175 miljoen dollar hebben verdiend.

Villa

Dotcom, geboren als Kim Schmitz, staat bekend om zijn extravagante levensstijl en reusachtige villa. Dat huis werd in 2012 binnengevallen door een groot politieteam dat een vloot luxe-auto's en andere bezittingen in beslag nam.

Tijdens de rechtszaak in Nieuw-Zeeland richtte Dotcom de nieuwe cloudopslagdienst Mega op. Inmiddels zegt de ondernemer dat hij niet meer achter de site zit en dat hij ook niet meer gelooft in de beveiliging van de site. 

In de afgelopen jaren is Dotcom betrokken geweest bij de Nieuw-Zeelandse Internetpartij, die in de verkiezingen van 2014 geen zetels wist te winnen.