Wetenschappers maken software die gezichten van maki’s herkent

Wetenschappers van de Amerikaanse Michigan State University hebben software gemaakt die de gezichten van maki’s, ook wel lemuren genoemd, kan herkennen. 

Zij hebben hun onderzoek gepubliceerd in het openbare wetenschappelijke tijdschrift BMC Zoology. De ontworpen software heet LemurFaceID en was in staat om met een betrouwbaarheidspercentage van 98,7 procent honderd verschillende maki’s te identificeren.

De wetenschappers hebben de software gevoed met 462 foto’s van roodbuikmaki’s en nog 190 afbeeldingen van andere soorten maki’s. Zij hopen met de software een betere en minder ingrijpende manier te hebben gevonden om de makipopulatie in de gaten te kunnen houden.

Voorheen werden de maki’s gevolgd en uit elkaar gehouden op basis van uiterlijke kenmerken als lichaamsomvang en verwondingen of littekens, maar die zijn aan veranderingen onderhevig en maken het lastig om de dieren langere tijd te volgen. Volgens de wetenschappers is het echter belangrijk om ze langere periodes in de gaten te houden. Dit om een beter beeld te krijgen van de geboorte- en sterftecijfers en zo uiteindelijk de groei of krimp van de populatie in kaart te brengen. 

De gezichtsherkenningssoftware zou ook kunnen ingezet worden om maki’s die illegaal zijn gevangen en in gevangenschap leven te identificeren. Bovendien verwachten de wetenschappers dat LemurFaceID ook voor andere diersoorten geschikt is, zoals beren, rode panda’s, wasberen en luiaards.

Lees meer over:
Tip de redactie