HOOFDDORP - Ongeveer 55.000 Nederlanders zijn sinds het begin van september gewaarschuwd omdat ze illegaal muziek aanbieden via internet. Het illegale aanbod is echter niet afgenomen, concludeerde de stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (Brein) donderdag na een analyse.

Sinds augustus stuurt de auteursrechtenorganisatie aanbieders van illegale muziekbestanden via uitwisselprogramma's berichten met daarin een waarschuwing. In totaal werden tot en met halverwege november 162.428 waarschuwingen verstuurd, maar slechts eenderde van de verstuurde berichten kwam ook echt bij de overtreders terecht, ontdekte Brein.

'Relax-it' van de website emule.startkabel.nl zegt dat gebruikers niet zijn geschrokken van de actie van Stichting Brein: "De gebruikers zijn er volgens mij niet van geschrokken, want ook p2p-sites hebben hun bezoekers niet zien afnemen. Ik zie de gebruiksaantallen van p2p-programma's waarbij het aanbieden van bestanden 'verplicht' is (denk aan eDonkey), juist toenemen. Dit is dus de zoveelste actie van Brein die geen effect heeft."

Tevens twijfelt 'Relax-it' of de actie van Brein niet illegaal is: "Ook vond ik het beginnen van deze actie apart, omdat het massaal versturen van berichten zonder voorafgaande toestemming spam is."